Tarta z cukinią, boczkiem i ricottą

Dzisiejsza tarta początkowo była “tartą z kratką z boczku”, z jakiegoś kulinarnego czasopisma. Ale jak zaczęliśmy przy niej majstrować, to nam się nieco przeobraziła…

1 duża cukinia lub 2 małe
2 cebule
300 g boczku pokrojonego w kostkę 
250 g ricotty (1 opakowanie)
½ szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
1 podpieczony spód do słonej tarty

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Podsmaż boczek z cebulą i cukinią. Odparuj płyn. Przestudź.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Wymieszaj ricottę z parmezanem. Dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem. 

Wyłóż farsz na wystudzony spód do tarty.

Wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.

Podaj po lekkim przestudzeniu. 

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *