Dzisiejsza tarta początkowo była “tartą z kratką z boczku”, z jakiegoś kulinarnego czasopisma. Ale jak zaczęliśmy przy niej majstrować, to nam się nieco przeobraziła…
1 duża cukinia lub 2 małe
2 cebule
300 g boczku pokrojonego w kostkę
250 g ricotty (1 opakowanie)
½ szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
1 podpieczony spód do słonej tarty
Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Podsmaż boczek z cebulą i cukinią. Odparuj płyn. Przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Wymieszaj ricottę z parmezanem. Dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż farsz na wystudzony spód do tarty.
Wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
Podaj po lekkim przestudzeniu.
© 2020, Jo.. All rights reserved.