Dla jednych zmora dzieciństwa. Dla innych – ulubiona jarzynka. Zdecydowanie zaliczam się do tych drugich. I powiem wam w sekrecie, że wolę mielone właśnie z marchewką…
Jako że BlueBoy przez wiele lat nie jadał groszku, robiłam dla niego według tego przepisu samą marchewkę, najchętniej baby. Czasami nadal ją robię, chociaż BB przekonał się do groszku… Przynajmniej w niektórych potrawach.
1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz, cukier do smaku
Zalej marchewkę z groszkiem wodą. Ugotuj.
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj wodę z ugotowanych warzyw, stale mieszając. Kiedy osiągniesz odpowiednią konsystencję sosu, dodaj do niego osączone warzywa. Dopraw do smaku.
© 2020, Jo.. All rights reserved.
No to jest fajne i ładne. Nawet bez kotleta
I dość drobno pokrojone…