Buraczki

Idealny dodatek do kotletów mielonych albo bitek wołowych. Pewnie i do kilku innych dań, ale przede wszystkim tak właśnie mi się kojarzą.

Można buraczki zetrzeć na grubej tarce, można na cienkiej. Albo w ogóle na takiej do placków ziemniaczanych czy jabłuszka dla niemowlęcia. To kwestia upodobań. Natomiast dyskusja zaczyna się zazwyczaj przy zasmażce. Bo prawdziwe zasmażane buraczki, to buraczki z mąką. Jednak od pewnego czasu robię tu odstępstwo i mąki nie dodaję. I coś wam powiem: wcale tych moich buraczków nie uważam za gorsze smakowo! Tyle, że zamiast zasmażane, powinny się teraz nazywać duszone.

4-6 buraków
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, cukier – do smaku
sok z cytryny do zakwaszenia

Umyj buraki, ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź, obierz.

Zetrzyj buraczki na tarce.

Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę. Chwilę podsmaż mieszając. Dodaj buraczki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny.

Podgrzewaj mieszając kilka minut. Uważaj – buraczki z mąką lubią się przypalać!

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *