Schab wg Dziadka Lonka

Nie jestem pewna, czy to jest przepis, czy tylko pomysł. Duszony na patelni schab z warzywami robiła moja Babcia Helena, a potem Tatui (czyli tytułowy Lonek). Danie jest proste, tanie i – jak się niespodziewanie okazało – niezwykle przypadło do gustu moim synom.

po 1-2 kotlecie schabowym na osobę
marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula – w ilościach dopasowanych do porcji mięsa
sól i pieprz do smaku (Tatui daje jeszcze vegetę)
olej do smażenia
opcjonalnie: kostka rosołowa dodana do wody

Umyj i osusz kotlety.

Na dużej patelni rozgrzej olej i zrumień mięso z obu stron. Zmniejsz ogień.
 
Obierz warzywa, pokrój i dodaj do mięsa. Posól, dopraw pieprzem i zalej 2 szklankami wody.

Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 30 minut.

Podaj z ryżem lub ziemniakami.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *