Właściwie to nawet nie jest przepis. Tylko luźna sugestia. No bo jak inaczej nazwać ten pomysł na prostą torta salata?
1 bakłażan
garść suszonych pomidorów w oleju
1 opakowanie gorgonzoli
sól, zioła prowansalskie (OK, ja używam soli od rzeźnika z Giaveno 😉 )
oliwa
1 porcja ciasta na słoną tartę
garść rukoli
opcjonalnie: opakowanie boczku lub pancetty
Podsmaż boczek. Osącz z tłuszczu. Pokrój pomidory w paski.
Pokrój bakłażana w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku, prze z około 15-20 minut.
Rozłóż na blasze wyłożonej papierem ciasto na tartę. Połóż na niej plastry bakłażana, paski pomidorów, podsmażony boczek i porwaną na kawałki gorgonzolę. Zawiń do środka brzegi ciasta.
Wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika na około 20 minut. Przed podaniem dodaj na wierzch rukolę i skrop odrobiną oliwy.
© 2020, Jo.. All rights reserved.