Sałatka Waldorf

Jabłko i seler naciowy, pokrojone w kostkę i wymieszane z dobrym majonezem.
Ktoś, kto wpadł na pomysł dodania do tego orzechów i winogron, był nie mniejszym geniuszem kulinariów, niż Oscar Tschirky.


WALDORF ASTORIA SALAD

1 winne jabłko
2 łodygi selera 
sok z 1/2 cytryny
garść orzechów włoskich
garść ciemnych bezpestkowych winogron
majonez 
sól i pieprz do smaku

Pokrój łodygi selera w kostkę. Pokrój jabłka w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny.

Wrzuć do salaterki jabłka, seler, winogrona i orzechy. Dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem.

Schłodź przed podaniem przez 30 minut.

Daleko nam do cywilizacji, w której można kupić selera naciowego na łodygi, więc zawsze stajemy w obliczu pytania: Co zrobić z resztą selera???

I ja wam powiem CO.

Pokroić. Zamrozić. A potem użyć na przykład do lasagne!!!

PS.

Lubię sałatki owocowe. Waldorf jest nieco inny niż Macedonia, ale obie są raczej sezonowe. Trudno zimą czy wiosną znaleźć soczyste jabłko, pachnące truskawki czy młode orzechy. Dlatego cieszę się nimi w sezonie, a potem czekam do następnego.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *