Kasza gryczana

Prędzej czy później przychodzi taka chwila, że na stół wkracza kasza. Ale nie jako dodatek do zrazów i kotletów, tylko w roli głównej. Przecież dawnej kasza była podstawą wyżywienia na naszym terenie! Jeśli zajrzycie do opracowań poświęconych menu naszych przodków, zaskoczy was swoją kaszową monotonią.

Ja ją robię tak:

Wsypuję 2-3 łyżki kaszy do garnka. Płuczę. Usuwam śmieci. Zalewam wodą, trochę solę i gotuję 10 minut.

Odlewam wodę. Dodaję łyżkę masła i przykrywam pokrywką.

Trzymam na kuchence włączonej na 1-2 (mam kuchnię indukcyjną) przez 15-20 minut.

Jeśli mam ochotę – dodaję podsmażony boczek.

Kasza jest miękka i sypka. Do tego prawdziwy gęsty kefir i jestem w niebie.

PS.
W ten sam sposób (tylko bez boczku) przygotowuję kaszę podawaną jako dodatek do mięsa.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categorieskuchnia polska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *