Torta salata z cukinią, boczkiem i cheddarem

Włoska torta salata (lub francuskie galette – jak kto woli) to prostsza wersja quiche (zaraz puryści kulinarni mnie zamordują!). Do ich wykonania nie trzeba żadnych umiejętności, zawsze się udają i są doskonałym pomysłem na kolację. Zwłaszcza jeśli dodamy im do towarzystwa sałatę.

1 porcja ciasta do słonej tarty
2-3 małe cukinie
cebula
200 g wędzonego boczku
200 g sera cheddar

Pokrój cukinie, boczek i cebulę w kostkę. Podsmaż na oliwie.

Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Wyłóż farsz zostawiając czyste brzegi.

Zawiń brzegi do środka.

Ułóż na wierzchu pokrojony w kostkę cheddar.

Wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika na 15-20 minut. Ser i brzegi ciasta powinny się zrumienić.

Podaj po lekkim przestudzeniu.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *