Włoska torta salata (lub francuskie galette – jak kto woli) to prostsza wersja quiche (zaraz puryści kulinarni mnie zamordują!). Do ich wykonania nie trzeba żadnych umiejętności, zawsze się udają i są doskonałym pomysłem na kolację. Zwłaszcza jeśli dodamy im do towarzystwa sałatę.
1 porcja ciasta do słonej tarty
2-3 małe cukinie
cebula
200 g wędzonego boczku
200 g sera cheddar
Pokrój cukinie, boczek i cebulę w kostkę. Podsmaż na oliwie.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Wyłóż farsz zostawiając czyste brzegi.
Zawiń brzegi do środka.
Ułóż na wierzchu pokrojony w kostkę cheddar.
Wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika na 15-20 minut. Ser i brzegi ciasta powinny się zrumienić.
Podaj po lekkim przestudzeniu.
© 2020, Jo.. All rights reserved.
Mmmm…..
Idę coś zjeść… niekoniecznie tartę, ale moje soki trawienne zaczęły działać od samego czytania nareszcie…
Dasia, na litość boską, Ty się chyba nie żywisz czytaniem???
Aaa, że jako starter???
A żebyś wiedziała… Nie mam kompletnie apetytu i taki “starter” potrzebny mi do życia 😉