Muffiny bananowe

Wielkim fanem muffinek jest BB. Czasami nawet piecze je dla nas.
Jeśli nie mamy ochoty na przygotowanie oddzielnej porcji muffinów z pekanem i żurawiną, po cichu dorzucam garść żurawiny i posiekanych orzechów do części ciasta (powiedzmy, że połowy) i korzystając z synowskiej nieuwagi podrzucam kukułcze jajo 😉 Tylko mu o tym nie mówcie…

MUFFINY BANANOWE

100 g  masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

½  łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 jajko
2 banany

Roztop masło, przestudź.

Przygotuj 2 miski. Włóż papiloty do formy do muffinek. Obierz banany i rozgnieć widelcem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól i gałkę.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i przestudzone masło. Wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki do mokrych oraz rozgniecione banany i lekko wymieszaj, tylko tak, żeby składniki się połączyły.

Nałóż porcje ciasta do foremek i do razu wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Piecz 20 minut . Są gotowe, kiedy wbity w środek babeczki patyczek jest suchy.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *