Bananowe muffiny z żurawiną i orzechami pekan

Jeśli muffiny z bananami są za mało atrakcyjne, możemy dodać do nich żurawinę i orzechy pekan. I co? Nadal są nudne?

1 szklanka mąki
szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
½ szklanki mleka
50 g  masła
1 jajko
2 banany

½ szklanki suszonej żurawiny
½ posiekanych orzechów pekan

Roztop masło, przestudź.

Przygotuj 2 miski. Włóż papiloty do formy do muffinek. Obierz banany i rozgnieć widelcem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól, gałkę, żurawinę i orzechy.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i przestudzone masło i banany. Wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki do mokrych i lekko wymieszaj, tylko tak, żeby składniki się połączyły. 

Nałóż porcje ciasta do foremek i do razu wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Piecz 20 minut . Są gotowe, kiedy wbity w środek babeczki patyczek jest suchy.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *