L

Lasagne z mięsem

Czasami moim synom się nudzi. I wymyślają mi wtedy zadania. Głównie kulinarne. Na przykład, że zjedliby lasagne. W sumie to nawet dobrze, bo zmusza mnie do poszukiwań i wprowadzania do naszego menu nowych potraw.


LASAGNE Z MIĘSEM

9 płatów lasagne (używam subito pronto, czyli nie wymagających wstępnego gotowania)

500 g mięsa mielonego

150 g boczku pokrojonego w kostkę

1 ząbek czosnku

2 puszki pomidorów

2 średnie cebule (czerwone lub białe)

2 łodygi selera naciowego

1 mała marchewka

sól z przyprawami lub sól + suszone zioła

kilka łyżek oliwy

1 mała mozzarella

½  szklanki świeżo startego parmezanu

Obierz i posiekaj cebule. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę. Pokrój seler w plasterki.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć czosnek, smaż przez chwilę i usuń. Ma tylko dodać aromatu oliwie. Wrzuć na patelnię boczek i podsmaż.

Dodaj cebule, marchewkę i pokrojonego w plasterki selera. Podsmaż.

Dodaj mięso. Podsmaż, aż się lekko zrumieni.

Dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie średnio gęsty sos.

Przygotuj beszamel.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Na dnie naczynia do zapiekania (warto znaleźć takie, w którym mieszczą się obok siebie trzy płaty makaronu) rozsmaruj trochę sosu mięsno-pomidorowego. Ułóż na sosie trzy plastry lasagne. Na nich kolejną porcję sosu i pokrojoną w plastry mozzarellę. I następną warstwę makaronu i sosu.  Kończymy płatami lasagne.

Czyli mamy:
sos
makaron
sos
mozzarella
makaron
sos
makaron

Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadź beszamel. Posyp parmezanem. Skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Lasagne są gotowe, kiedy wierzch się zrumieni.

Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.


BESZAMEL DO LASAGNE

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

500 ml mleka

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Rozpuść w rondelku masło.

Dodaj mąkę. Podgrzewaj do połączenia składników, stale mieszając trzepaczką rózgową.

Wlej powoli mleko, cały czas mieszając.

Kiedy sos zgęstnieje dopraw solą, pieprzem i świeżo starta gałką.

Kupując seler naciowy – pomyśl o Waldorf Astoria Salad…

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *