Lasagne z mięsem

Czasami moim synom się nudzi. I wymyślają mi wtedy zadania. Głównie kulinarne. Na przykład, że zjedliby lasagne. W sumie to nawet dobrze, bo zmusza mnie do poszukiwań i wprowadzania do naszego menu nowych potraw.

9 płatów lasagne (używam subito pronto, czyli nie wymagających wstępnego gotowania)
500 g mięsa mielonego
150 g boczku pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów
2 średnie cebule (czerwone lub białe)
2 łodygi selera
1 mała marchewka
sól z przyprawami lub sól + suszone zioła
kilka łyżek oliwy
1 mała mozzarella

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
500 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

½  szklanki świeżo startego parmezanu 

Obierz i posiekaj cebule. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę. Pokrój seler w plasterki.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć czosnek, smaż przez chwilę i usuń. Ma tylko dodać aromatu oliwie. Wrzuć na patelnię boczek i podsmaż.

Dodaj cebule, marchewkę i pokrojonego w plasterki selera. Podsmaż.

Dodaj mięso. Podsmaż, aż się lekko zrumieni. 

Dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie średnio gęsty sos.

Przygotuj beszamel:
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę. Podgrzewaj do połączenia składników, stale mieszając trzepaczką rózgową. Wlej powoli mleko, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dopraw solą, pieprzem i świeżo starta gałką.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Na dnie naczynia do zapiekania (warto znaleźć takie, w którym mieszczą się obok siebie trzy płaty makaronu) rozsmaruj trochę sosu mięsno-pomidorowego. Ułóż na sosie trzy plastry lasagne. Na nich kolejną porcję sosu i pokrojoną w plastry mozzarellę. I następną warstwę makaronu i sosu.  Kończymy płatami lasagne.

Czyli mamy: sos, makaron, sos, mozzarella, makaron, sos, makaron.

Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadź beszamel. Posyp parmezanem.

Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Lasagne jest gotowa, kiedy wierzch się zrumieni.

Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *