Racuszki z cukinii z czosnkowym dipem

Racuszki z cukinii i fety są jednym z naszych ulubionych letnich dań. Podane z sałatką grecką, bagietką i butelką schłodzonego Martini Prosecco absolutnie zaspokajają moją potrzebę “wakacyjności”.

2 cukinie
1 opakowanie greckiej, twardej fety
1 jajko
bułka tarta
pęczek koperku
jogurt grecki
1 ząbek czosnku (jeśli ma być bardzo czosnkowe to 2)
sól
olej do głębokiego smażenia

Zetrzyj cukinie na tarce o dość dużych oczkach. Przełóż na durszlak i zostaw na kilka minut, żeby spłynął sok. Odciśnij z reszty soku. Wymieszaj z pokruszoną drobno fetą.

Posiekaj koperek.Wymieszaj jogurt z połową koperku, dodaj starty czosnek (albo przeciśnięty przez praskę), dopraw solą.

Wyciśnij cukinię z serem pozbywając się reszty wody i przełóż do miski. Dodaj jajko i drugą połowę koperku. Starannie wymieszaj i uformuj racuszki. Obtocz każdy w bułce tartej.

Rozgrzej we frytownicy lub garnku olej do głębokiego smażenia. Wkładaj porcjami racuszki i smaż na złoto. Osącz na papierowym ręczniku.

Racuszki są świetne gorące, ale równie dobrze smakują w temperaturze pokojowej, więc można je przygotować chwilę przed pojawieniem się gości.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categorieskuchnia na lato

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *