Mimo że jesteśmy pastożercami, do tego przepisu podchodziliśmy z dużą nieufnością. Bo nie ma w nim pomidorów. Nasze obawy okazały się całkowicie nieuzasadnione, o czym zawiadamiam z prawdziwą przyjemnością
PS.
Przepis rodzinny, od Ste.
PASTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
oliwa
starty parmezan lub pecorino
opakowanie ulubionego makaronu
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Po chwili dodaj cebulę.
Pokrój w małą kostkę boczek i dodaj do cebuli.
Pokrój cukinię średnią kostkę lub półplasterki i dodaj na patelnię.
Dodaj pół szklanki wody, posól, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem w czasie, kiedy gotujesz makaron.
Ugotuj w osolonej wodzie makaron. Odcedź. Dodaj do cukinii. Wymieszaj, posyp serem i od razu podaj.
© 2020, Jo.. All rights reserved.