Pasta z cukinią i boczkiem

Mimo że jesteśmy pastożercami, do tego przepisu podchodziliśmy z dużą nieufnością. Bo nie ma w nim pomidorów. Nasze obawy okazały się całkowicie nieuzasadnione, o czym zawiadamiam z prawdziwą przyjemnością
PS.
Przepis rodzinny, od Ste.

1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
oliwa
starty parmezan lub pecorino
opakowanie ulubionego makaronu

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Po chwili dodaj cebulę.

Pokrój w małą kostkę boczek i dodaj do cebuli.

Pokrój cukinię średnią kostkę lub półplasterki i dodaj na patelnię.
Dodaj pół szklanki wody, posól, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem w czasie, kiedy gotujesz makaron.

Ugotuj w osolonej wodzie makaron. Odcedź. Dodaj do cukinii. Wymieszaj, posyp serem i od razu podawaj.

Dobrze jest zachować kilka łyżek wody przy odcedzaniu makaronu – przydadzą się do rozluźnienia sosu, jeśli okaże się zbyt gęsty.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *