Pasta z cukinią, boczkiem i pomidorami

Jeśli nie przekonała was pasta bez pomidorów (chociaż naprawdę trudno mi w to uwierzyć), to mam i wersję pomidorową. Jemy ją przez cały rok. Na zmianę z amatricianą…

1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
oliwa
starty parmezan lub pecorino
opakowanie makaronu

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i chwilę podsmaż, pilnując, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.

Obierz i pokrój cebulę i dodaj na patelnię. Pokrój w kostkę cukinię i boczek i dodaj do cebuli.

Smaż na średnim ogniu, aż będą lekko zrumienione. Dodaj pomidory.

Podgrzewaj sos na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj, posyp serem i podaj.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *