Jeśli nie przekonała was pasta bez pomidorów (chociaż naprawdę trudno mi w to uwierzyć), to mam i wersję pomidorową. Jemy ją przez cały rok. Na zmianę z amatricianą…
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
oliwa
starty parmezan lub pecorino
opakowanie makaronu
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i chwilę podsmaż, pilnując, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Obierz i pokrój cebulę i dodaj na patelnię. Pokrój w kostkę cukinię i boczek i dodaj do cebuli.
Smaż na średnim ogniu, aż będą lekko zrumienione. Dodaj pomidory.
Podgrzewaj sos na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj, posyp serem i podaj.
© 2020, Jo.. All rights reserved.
Może powinna być pasta warzywowa?
Ale tu tylko cukinia z warzyw! I pomidory…
Nie… Dziękuję dziś. Od trzech dni śpi mój apetyt na cokolwiek…
Ej, ale coś jeść musisz! Choćby w homeopatycznych dawkach!
Bananek?…
Bananek jest dobry. Ma potas i w ogóle. Jest odżywczy.