Kluski kładzione z serem

Moja Babcia wyrzucała wszystkich z kuchni, kiedy zabierała się za gotowanie. Dlatego wszystkie potrawy z dzieciństwa musiałam odtwarzać opierając się na książkach i modyfikując ich zawartość aż po pożądanego rezultatu.

Madre twierdzi, że mi się to udało.

na 2 porcje:
2 szklanki mąki
2 jajka
½ szklanki wody
szczypta soli
300 g białego twarogu
miałki cukier
2 łyżki masła
mielony cynamon


Z mąki, jajek i wody, z dodatkiem szczypty soli, wyrób łyżką gęste ciasto.

W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło na patelni.

Kładź łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotuj na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch.

Przełóż na talerze. Polej masłem, posyp serem, cukrem i cynamonem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

  1. maradag says:

    I znowu mniami
    Też pamiętam z dzieciństwa. Tutaj muszę pokonać wiele kilometrów, deszcz i wiatr, grad i inne przeciwności “przeciwrowerne”, by dotrzeć do polskiego sklepu w celu zakupienia białego sera, t.z.w. twarogu…
    Tak więc… mi tu proszę smaków polskich nie za często podawać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *