Szarlotka w kruchym cieście

Szarlotka w kruchym cieście to idem per idem. Ale ponieważ różne ciasta z jabłkami nazywa się szarlotką, niech będzie.

Chociaż moja dusza cierpi, prawie tak samo, jak przy nazywaniu leniwych – kluskami


SZARLOTKA
(w kruchym cieście)

ciasto: 
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

nadzienie:
1 kg kwaskowych jabłek
100 -150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego

miękkie masło + bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia
2 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego spodu

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Podziel na dwie części, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.

Obierz jabłka, podziel na ćwiartki i starannie usuń gniazda nasienne. Podsmaż z cukrem na patelni z grubym dnem. Dodaj cynamon i cukier waniliowy i wymieszaj.

Wysmaruj dno i brzegi formy do pieczenia masłem i oprósz bułką tartą.

Rozwałkuj jedną część ciasta na wielkość formy i przenieś na dno. Nakłuj widelcem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 200℃ piekarnika.

Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180℃.

Wyjmij z lodówki drugą część ciasta i rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia – łatwiej potem przenieść ciasto.

Posyp podpieczony spód cienką warstwą bułki tartej i rozłóż na nim masę jabłkową. Przenieś na wierzch rozwałkowaną drugą połowę ciasta i przykryj nadzienie. Nakłuj wierzch widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzchnia warstwa ciasta będzie słomkowa.

Gotową szarlotkę można podać oprószoną cukrem pudrem, albo z kulką lodów śmietankowych/waniliowych lub z bitą śmietaną.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *