Kotlety schabowe

Niby nudny schaboszczak, a po powrocie z włoskich wakacji jest pierwszą rzeczą zamawianą na niedzielny obiad! Bo odpowiednio przygotowany jest po prostu rewelacyjny!

4 kotlety schabowe
1 jajko
2-3 łyżki mąki
4-6 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia


Rozbij kotlety bardzo cienko. To główny sekret idealnego schabowego.

Dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Przygotuj 3 talerze. Na jednym roztrzep jajko z odrobiną wody. Na drugi wsyp mąkę. Na trzeci – tartą bułkę.

Rozgrzej olej na dużej patelni.

Obtocz mięso w mące, zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Smaż na rumiano z obu stron.

Najczęściej jemy schabowe z mizerią albo z kapustą – duszoną albo w postaci surówki. Jak klasyka, to klasyka.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categorieskuchnia polska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *