Brokuły pod beszamelem

Brokuły są naszym ulubionym warzywem zimowym. Zapieczone pod beszamelem przypadły do gustu nawet Jakubowi. Ważne, aby brokułów nie rozgotować – muszą być tylko zblanszowane.

1 duży brokuł albo 2 małe
100 g sera pleśniowego (roquefort, lazur)
300 ml mleka
300 ml śmietanki 18%
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

Podziel brokuły na różyczki. Zblanszuj lub ugotuj al dente przez 5 minut na parze. Nie mogą być ugotowane na miękko, bo danie będzie niejadalne.

Rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką rózgową. Kiedy mąka i masło połączą się dodaj mleko i podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką, pamiętając, że ser pleśniowy jest słony!

Włącz piekarnik na 200℃.

Dodaj do beszamelu śmietankę i dobrze wymieszaj.

Przełóż brokuły do żaroodpornego naczynia. Pokrusz na nie ser.

Zalej warzywa sosem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i zrumieni. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia i podaj z bagietką.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesal forno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *