Pizza wg Ste

Nie można gotować po włosku i zupełnie zignorować pizzy. Nie da się!

Nasza droga do pizzy doskonałej wiodła przez mękę rozmiękniętych (mimo nadludzkich starań Pitera) placków. Nie pomagały żadne filmiki na YouTube, żadne programy w telewizji, ani książki o kuchni włoskiej. Kres naszym cierpieniom położył Ste, pokazując Absolutnie Niezawodny Sposób Na Pizzę, którego nauczył się od ojca koleżanki Nikolasa – zawodowego pizzaiolo. No wiecie – jak to we włoskiej rodzinie.

Teraz Piter kombinuje, jak by tu zakupić piec. I gdzie go postawić…

CIASTO NA PIZZĘ

na 3 pizze:
220 ml ciepłej wody
400 g mąki na pizzę (typu 00) lub 300 g mąki 00 + 100 g mąki z pełnego przemiału/chlebową
7 g suchych drożdży (1 saszetka)
1 łyżeczka soli
30 g oliwy

Umieść składniki w misie robota. Wyrób ciasto.

Kiedy składniki się połączą wyjmij ciasto z misy i przełóż na deskę.

Podziel na 3 części (każda około 220 g). Wyrób po kolei każdą część ciasta w rękach, wyciskając powietrze. (Tu możesz zobaczyć jak to robi profesjonalista: https://youtu.be/5A_jmAypxw8 )

Ułóż porcje ciasta np. w brytfannie, przykryj (folią lub pokrywką) i wstaw do lodówki na kilka godzin. Minimum 2-3 godziny, ale można ciasto przygotować poprzedniego dnia.

2 godziny przed pieczeniem pizzy wyjmij ciasto z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 240℃ (lub więcej, jeśli twój piekarnik potrafi).

Rozciągnij ciasto na okrągły placek (nikt cię nie zabije jeśli użyjesz wałka… ale może nie mów o tym Włochom).

Umieść na cieście składniki. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut.
Powtórz z kolejnymi porcjami ciasta.

PODSTAWOWY SOS DO PIZZY

1 opakowanie passaty pomidorowej
szczypta soli
suszone oregano

Wymieszaj składniki. Rozsmaruj cienką warstwą na cieście. DWIE ŁYŻKI sosu na jedną pizzę. Nie więcej. Dodaj pozostałe składniki. Upiecz pizzę.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Zastanawiałam się, czy w ogóle coś tu pisać. Każdy ma swoje ulubione kompozycje. U nas BB wybiera szynkę i mozzarellę, Kuba: salami, pieczarki i paprykę, ja i Piter jemy ze wszystkim. Oraz serową.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Tags
  1. Piter says:

    Dzięki przyjaźni polsko-włoskiej i wymianie kulturalnej między przedstawicielami obu krajów skorzystaliśmy wszyscy na przepisie na ciasto na pizzę 😉 :D. Skromnie tylko powiem, że to moja ulubiona ze wszystkich pizzerii w Warszawie 🙂

  2. jaerk says:

    Już dwukrotnie przetestowane proporcje przy 600g mąki (u mnie z tego wyszły dwie duże pizze na pełnych blachach). Bardzo dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *