Fettucine z łososiem

Kolejna pasta godna uwagi. Bo my tak z włoska tutaj, w Oberżynie, mawiamy.
Oczywiście zamiast fettucine można użyć innego makaronu, ale po co poprawiać doskonałe połączenie?

400 g fettucine lub tagliatelle
100 g wędzonego łososia (lub gravlaxa)
35 g suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
250 ml śmietanki kremówki lub gęstej śmietany
pół pęczka szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo starty parmezan do posypania

Pokrój łososia na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj szczypiorek. Pokrój pomidory.

Rozgrzej na dużej patelni oliwę. Dodaj czosnek i smaż minutę, pilnując żeby się nie zrumienił i usuń.

Wrzuć na patelnię pomidory, łososia, szczypiorek i śmietanę. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem.

Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek gdyby sos był zbyt gęsty.

Wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem i od razu podaj.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *