Quiche z wędzonym łososiem i cheddarem

Tarta z łososiem jest świetnym sposobem na zużycie pozostałości świątecznego szaleństwa. Można do niej użyć zarówno łososia wędzonego jak i gravlaxa. Lubię zamieniać smętne resztki w zachwycające kolacje. Wy też polubicie. Promisss…

1 podpieczony spód do wytrawnej tarty
200 g wędzonego łososia, albo resztki gravlaxa
2 łyżki posiekanego koperku
2 jajka
400 ml gęstej śmietany
100 g sera cheddar (lub gouda)
sól i pieprz do smaku

Na wystudzonym cieście rozłóż kawałki łososia. Posyp koperkiem.

Roztrzep w misce jajka ze śmietaną. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wylej na tartę.

Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz około 30-40 minut. Masa powinna być ścięta w środku, a z wierzchu zrumieniona.

Lekko przestudź przed podaniem.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *