Ciasto drożdżowe.

Mówcie, co chcecie, ale ciasto drożdżowe jest niepodważalnym fundamentem domowej kuchni. Przynajmniej u nas. Jest proste w przygotowaniu, o ile tylko ktoś nie uprze się wietrzyć mieszkania gdy wyrasta i nie ostawia na deskę po upieczeniu.

To jest przepis na dużą porcję ciasta. Na wielką blachę. Ale przydaje się również, gdy chcemy upiec dwa/trzy placki. Dzielimy wtedy ciasto na kilka porcji i pieczemy w oddzielnych formach.

Znacie kogoś, na kim zapach świeżo upieczonego drożdża* nie robi żadnego wrażenia? Naprawdę???

* Autorem tej nazwy jest BlueBoy. I przy tym pozostańmy.

ciasto:
1 kg mąki pszennej
½  l mleka
100 g drożdży
1 ½  szklanki cukru
cukier waniliowy
7 żółtek
4 białka
200 g masła
szczypta soli

kruszonka:
300 g mąki
200 g masła
200 g cukru
opcjonalnie: 1 cukier waniliowy

rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotuj rozczyn: Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozpuść masło i przestudź.

Utrzyj żółtka z resztą cukru.

Ubij pianę z białek ze szczypta soli.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw.

Przygotuj formę do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.

Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki.

Posyp kruszonką wierzch ciasta, starając się, aby to były większe kawałki.

Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny. Odstaw na kratkę do wystudzenia.

Jeżeli nie potrzebujesz aż tyle drożdżowego ciasta – możesz skorzystać z przepisu na babkę. Po prostu dorób do niej kruszonkę z połowy podanej powyżej porcji i zamiast babki upiecz placek.

Jeśli zostanie ci podeschnięte ciasto drożdżowe – KONIECZNIE zrób z niego pudding!

© 2019 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *