Korzenne śledzie w oleju.

Powinny być w oleju lnianym, ale od lat robię je w oliwie, bo takie bardziej nam smakują. Wszystko się wzięło od robionych przez Mariannę śledzi w Tranie… Bo kto we Włoszech znajdzie olej lniany…

1 opakowanie śledzi (płaty matiasa)
3-4 szalotki
świeżo starta gałka muszkatołowa
oliwa lub dobry olej


Opłucz śledzie w zimnej wodzie i osusz.  Pokrój w ukośne paski.
 
Obierz szalotkę i pokrój w plasterki.

W szczelnym naczyniu (np. w słoiku) układaj warstwami śledzie, posypując gałką muszkatołową i przekładając obficie szalotką. 

Zalej oliwą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *