Zupa krem z pieczonej dyni

Zimno. A tu cudnie rozgrzewający krem z pieczonej dyni.

I właśnie o to chodzi.


ZUPA-KREM Z PIECZONEJ DYNI

mała dynia (około 1-1,5 kg)
2 marchewki
2 cebule (czerwone lub białe)
ząbek czosnku
sól
kilka listków świeżej szałwii
świeżo starty parmezan
oliwa
łyżka masła
woda lub bulion

Przekrój dynię na połowę. Usuń pestki i włókna. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz w 180℃, aż dynia nieco zmięknie, tzn. do momentu, kiedy bez trudu wbijesz w nią nóż.

Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Pokrój niezbyt drobno.

W garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy i masło. Wrzuć marchewkę, cebulę i czosnek. Podsmaż mieszając, aż zrobią się matowe. Zalej wodą lub bulionem i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj upieczoną dynię.

Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą.

Rozgrzej na patelni trochę oliwy. Podsmaż na niej liście szałwii na chrupko.

Wlej zupę do miseczek lub na talerze. Posyp świeżo startym parmezanem i dodaj szałwię. Od razu podaj.

PS.
Może być jeszcze lepiej!

Weź kromki bagietki lub chleba. Najlepiej lekko podeschnięte. Wytrzyj nimi patelnię po smażeniu szałwii. Posyp startym parmezanem. Wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika. Kiedy ser się rozpuści, włóż grzanki do miseczek i wlej zupę.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *