Sandacz z grzybami

W niektórych domach nie jadało się karpia, tylko sandacza. Na przykład u mojej Prababci. I powiem wam szczerze: zdecydowanie wolę tę opcję.

Pieczony sandacz z grzybami jest bardzo wigilijny w charakterze, wyśmienity w smaku i nie pozostawia po sobie nieznośnego zapachu smażeniny.

2-3 filety sandacza
pęczek posiekanej natki pietruszki
3 średnie ziemniaki
300 dag grzybów (mogą być mrożone)
oliwa lub olej
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 cytryna

Jeśli używasz mrożonej ryby lub grzybów rozmroź je przez noc w lodówce, opłucz i osusz.

Posiekaj drobno czosnek. Pokrój grzyby na duże kawałki.

Obierz ziemniaki i pokrój na grube plastry. Wymieszaj w misce z połową czosnku, przypraw solą i pieprzem. Ułóż cienką warstwą w naczyniu do zapiekania, w którym podasz potrawę na stół. Wstaw do rozgrzanego do 220℃ piekarnika na 12 minut.

Pokrój rybę na mniejsze kawałki. Natnij każdy kawałek i włóż w nacięcia część posiekanej natki.

Wyjmij ziemniaki z piekarnika, dodaj resztę czosnku i posyp natką.

Na ziemniakach rozłóż grzyby, a na nich rybę. Oprósz pieprzem i solą. Skrop oliwą. Ułóż w brytfannie między kawałkami ryby pokrojoną w ćwiartki cytrynę.. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Wyjmij brytfannę z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut przed podaniem.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *