M

Mięsne roladki z kasztanami

Naszemu bożonarodzeniowemu indykowi nieodłącznie towarzyszą grube plastry mięsnych roladek z kasztanami i żurawiną. Wszyscy na nie czekają cały rok.

Zamiast formować roladki i owijać je plastrami boczku, można przygotowanym w niżej podany sposób mięsem nafaszerować indyka, albo upiec farsz w brytfannie i podać jak pasztet. Wszystkie trzy wersje są bardzo świąteczne.

Wracając do roladek: można je podać w całości, albo pokroić w grube plastry. Odgrzewać i odsmażać. Są świetne na zimno. Ale najbardziej lubię je gorące, z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera lub czerwonej kapusty, zjadane jako poświąteczne resztki 😉

Roladki można upiec wcześniej i zamrozić.


ROLADKI Z KASZTANAMI

25 g masła
oliwa z oliwek
150 g  boczku pokrojonego w kostkę
1-2 opakowania boczku w plastrach (jeśli robisz roladki)
2 duże cebule
sól morska i świeżo zmielony pieprz
250 g kasztanów – ugotowanych, pakowanych próżniowo
po garści świeżego rozmarynu i szałwii
szklanka suszonej żurawiny (można ją posiekać albo zostawić w całości)
500 g wieprzowego mięsa mielonego (albo pół na pół wołowo-wieprzowego)
1 żółtko
100 g bułki tartej

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj masło. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Zostaw na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pokrusz kasztany i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.

Do przestudzonego (!!!) farszu dodaj mięso, bułkę tartą, grubo posiekane zioła i żurawinę oraz żółtko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem.

Uformuj z mięsa dość grube “kiełbaski”. Owiń każdą plastrem boczku. Ułóż w brytfannie.

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wstaw roladki do piekarnika i piecz około 40 minut. Boczek na wierzchu powinien być chrupiący, a mięso w środku upieczone.

Resztki roladek i indyka przydadzą nam się do przygotowania najlepszego na świecie paja! Podajmy go w drugi dzień świąt, na bożonarodzeniowy brunch.
Są tacy, którzy czekają wyłącznie na niego…

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBrak kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *