Placki ziemniaczane

Dwa stronnictwa walczą tu na śmierć i życie: “na słodko” i “nigdy w życiu”. Dla mnie placki ziemniaczane mogą być w każdym wydaniu, byle nie rozmięknięte na papierowej tacce nad morzem. Uwielbiam z cukrem i śmietaną, z gulaszem i z grzybami. Ale ja w ogóle mam ziemniaczanego hopla!

2 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
4 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie do podania: cukier i gęsta śmietana

Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce na miazgę. Odstaw na 5 minut.

Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Odlej większość płynu znad ziemniaków. Resztę wraz z ziemniakami przełóż do miski, dodaj mąkę, jajka, cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia. Kładź łyżką porcje masy ziemniaczanej formując placki. Smaż na złoto, przewróć na drugą stronę i dosmaż.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *