P

Panierowane suszone grzyby

Lubię uszka z grzybami, ale nie mam serce do ich lepienia. Dlatego znalazłam coś, co może je zastąpić, bez szkody dla wigilijnej tradycji.

150 g kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
500 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1-2 jajka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki

Umyj grzyby, zalej mlekiem i 500 ml wody. Odstaw na godzinę.

Gotuj grzyby, aż będą miękkie.

Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, roztrzepane jajko + szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą.

Panieruj grzyby po kolei i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaj na ciepło, posypane natką pietruszki.

Grzyby można usmażyć wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBrak kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *