Lubię uszka z grzybami, ale nie mam serce do ich lepienia. Dlatego znalazłam coś, co może je zastąpić, bez szkody dla wigilijnej tradycji.
150 g kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
500 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1-2 jajka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
Umyj grzyby, zalej mlekiem i 500 ml wody. Odstaw na godzinę.
Gotuj grzyby, aż będą miękkie.
Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, roztrzepane jajko + szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą.
Panieruj grzyby po kolei i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaj na ciepło, posypane natką pietruszki.
Grzyby można usmażyć wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku.
© 2019, Jo.. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii