Najlepsze na świecie ciasto na pierogi

Dobre ciasto pierogowe to absolutna podstawa. Po latach prób, błędów i rozpaczy mam wreszcie niezawodne. Zawsze się udaje, jest miękkie i plastyczne. Sprawiło, że znowu mogę cieszyć się gotowaniem.


CIASTO NA PIEROGI

na 50 średniej wielkości pierogów:

2 szklanki mąki

¾ szklanki gorącej wody

3 łyżki masła

szczypta soli

Rozpuść masło w wodzie. Wsyp do miksera połowę mąki i dodaj sól.

Uruchom mieszadło. Wlej powoli wodę z masłem. Porcjami dodaj resztę mąki. Kiedy składniki się połączą, wyjmij ciasto z misy i ręcznie wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na trzy części. Przykryj wilgotną ściereczką. Odłóż na kwadrans.

Po kolei rozwałkuj każdą część na cienki placek. Wykrój pierogi. Połóż porcję farszu na każdym pierogu i dokładnie zlep brzegi.

Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj na średnim ogniu, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Jeśli chcesz pierogi zamrozić ułóż je tak, aby nie stykały się (najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia tacy) i wstaw do zamrażarki. Kiedy się zamrożą przełóż do woreczka – można wtedy rozmrażać po kilka sztuk.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

    1. Jo. says:

      Te proporcje są niezawodne. A wiem coś o tym, bo Idealne Ciasto Na Pierogi było moją zmorą przez wiele lat 🙂

      Masła może być nawet mniej. Zamiast masła może być olej. Wychodziły mi również w ogóle bez tłuszczu. Najważniejsza jest kolejność: połowa mąki, wrzątek, i powoli dosypywana druga połowa mąki – tak, jak to się robi ręcznie zagniatając ciasto i zgarniając kolejne porcje mąki do niego.

      Trzymam kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *