Tak naprawdę ruskie pierogi nie są ruskie, tylko galicyjskie. Ale zostańmy przy ogólnie przyjętej nazwie, bo nie ona tu najważniejsza. Najważniejszy jest farsz.
Skład klasyczny, to ugotowane ziemniaki, twaróg i cebula, doprawione solą i pieprzem. Koniec. Bo my lubimy klasykę.
PIEROGI RUSKIE
400 g ziemniaków
250 g twarogu
1 cebula
1 łyżka masła
świeżo zmielony biały pieprz
sól
Obierz i ugotuj ziemniaki.
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle.
Rozgnieć tłuczkiem lub widelcem ziemniaki i twaróg. Nie miksuj, tylko rozgnieć! Farsz powinien mieć wyczuwalne grudki sera i ziemniaków!
Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Nałóż porcje farszu na wykrojone pierogi, zlep, ugotuj.
W Wigilię podaję je z podsmażoną na maśle cebulką. Na co dzień – króluje wersja ze skwarkami z boczku.
© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.
Też lubię takie pierogi ale ciasto nie zawsze jest miękkie.
To: http://www.oberzyna.pl/blog/2019/12/09/pierogi/ jest 🙂
Uwielbiam pierogi ruskie, jedyne które jem.
Wreszcie zrobiłam te ruskie z wnuczką i synem. Palce lizać. A ciasto rewelacyjne. Dziękuję za przepis. Iwona
Bardzo się cieszę, Pani Iwono. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!