Pierogi ruskie

Tak naprawdę ruskie pierogi nie są ruskie, tylko galicyjskie. Ale zostańmy przy ogólnie przyjętej nazwie, bo nie ona tu najważniejsza. Najważniejszy jest farsz.

Skład klasyczny, to ugotowane ziemniaki, twaróg i cebula, doprawione solą i pieprzem. Koniec. Bo my lubimy klasykę.


PIEROGI RUSKIE

400 g ziemniaków
250 g twarogu
1 cebula
1 łyżka masła
świeżo zmielony biały pieprz
sól

Obierz i ugotuj ziemniaki.

Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle.

Rozgnieć tłuczkiem lub widelcem ziemniaki i twaróg. Nie miksuj, tylko rozgnieć! Farsz powinien mieć wyczuwalne grudki sera i ziemniaków!

Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcje farszu na wykrojone pierogi, zlep, ugotuj.

W Wigilię podaję je z podsmażoną na maśle cebulką. Na co dzień – króluje wersja ze skwarkami z boczku.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

  1. iwona says:

    Wreszcie zrobiłam te ruskie z wnuczką i synem. Palce lizać. A ciasto rewelacyjne. Dziękuję za przepis. Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *