Żurawina/borówki do mięsa lub serów

Żurawina (lub borówki) własnej produkcji mają tę niewątpliwą przewagę nad najlepszymi kupnymi, że sami decydujemy, jaką mają mieć konsystencję. Jeśli wolimy płynniejszą – gotujemy krócej. Jeśli bardziej odpowiada nam gęsta konfitura – zostawiamy na ogniu nieco dłużej.

I ten smak! Rzadko można trafić na żurawinę z jabłkiem, albo borówki z gruszką. Są rewelacyjne, a wymagają niewiele pracy.

1 kg żurawiny
2 winne jabłka (np. reneta) lub 2 gruszki
500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodszą) 

Świeżą żurawinę/borówki włóż na dobę do zamrażarki.

Obierz jabłka/gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.

Włóż wszystkie składniki do garnka. Gotuj na małym ogniu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Gorącą żurawinę/borówki przełóż do wyparzonych słoików, postaw dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *