Angielski keks z bakaliami i brandy jest ulubionym świątecznym ciastem ciastem mojego męża, dla którego bez mrugnięcia okiem znosi uwagi bliźnich o marnotrawieniu szlachetnego trunku. Bo w jego ocenie to nie żadne marnotrawienie, ale wręcz przeciwnie!
ŚWIĄTECZNE CIASTO PITERA
5 szklanek różnych rodzynek (jasnych i ciemnych)
½ szklanki kandyzowanych skórek cytrusowych
1 szklanka obranych migdałów
¾ szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka brandy lub sherry
250 g miękkiego masła
1 ¼ szklanki brązowego cukru
4 jajka
2 ¼ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przełóż do miski rodzynki, skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Zalej brandy, szczelnie zakryj i zostaw na noc.
Utrzyj masło z cukrem na gęstą, kremową masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Napełnij ciastem. Piecz 2,5 – 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140℃.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w środek patyczek jest suchy. Trzeba sprawdzać, bo ciasto piecze się długo i powoli.
Ostudź w formie.
Xmas Cake można zawinąć w folię i zostawić, żeby się przegryzł. Na ogół piekę go nawet dwa tygodnie przed Świętami – mój mąż twierdzi, że jest wtedy idealne.
Ciasto można podać tak, jak jest, albo posmarować wierzch podgrzaną galaretką morelową. Można też udekorować masą marcepanową i typowymi dla świątecznych ciast ozdobami. To jednak wykracza poza moje możliwości i pozostajemy przy wersji podstawowej.
© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.