Angielski keks z bakaliami i brandy jest ulubionym świątecznym ciastem ciastem mojego męża, dla którego bez mrugnięcia okiem znosi uwagi bliźnich o marnotrawieniu szlachetnego trunku. Bo w jego ocenie to nie żadne marnotrawienie, ale wręcz przeciwnie!


ŚWIĄTECZNE CIASTO PITERA

5 szklanek różnych rodzynek (jasnych i ciemnych)
½ szklanki kandyzowanych skórek cytrusowych
1 szklanka obranych migdałów
¾  szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka brandy lub sherry
250 g miękkiego masła
1 ¼  szklanki brązowego cukru
4 jajka
2 ¼  szklanki mąki pszennej
¼  łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½  łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Przełóż do miski rodzynki, skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Zalej brandy, szczelnie zakryj i zostaw na noc.

Utrzyj masło z cukrem na gęstą, kremową masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.

Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Napełnij ciastem. Piecz 2,5 – 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140℃.

Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w środek patyczek jest suchy. Trzeba sprawdzać, bo ciasto piecze się długo i powoli.

Ostudź w formie.

Xmas Cake można zawinąć w folię i zostawić, żeby się przegryzł. Na ogół piekę go nawet dwa tygodnie przed Świętami – mój mąż twierdzi, że jest wtedy idealne.

Ciasto można podać tak, jak jest, albo posmarować wierzch podgrzaną galaretką morelową. Można też udekorować masą marcepanową i typowymi dla świątecznych ciast ozdobami. To jednak wykracza poza moje możliwości i pozostajemy przy wersji podstawowej.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *