P

Piernik z melasą

Na fali fascynacji kuchnią angielską i Nigellą Lawson (jakkolwiek idiotycznie to brzmi) znaleźliśmy przepis na piernik z melasą. I został już z nami na lata.

Jest taki, jaki powinien być grudniowy pocieszacz: wilgotny i obłędnie pachnący. Idealny do podnoszenia na duchu, czy planowania świątecznych zakupów.Chociaż czasami to to samo 😀


PIERNIK Z MELASĄ

150 g masła

200 g złotego syropu

200 g melasy

125 g ciemnego cukru muscovado

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody

250 ml mleka

300 g mąki

2 jajka

cukier puder do posypania

Roztop w rondlu masło z cukrem, melasą i złotym syropem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź.

Wyłóż formę do pieczenia papierem. Rozgrzej piekarnik do 170℃.

Dodaj do rondla mleko, sodę i jajka. Wymieszaj.

Dodaj mąkę i utrzyj, żeby nie było grudek.

Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około godziny.

Zostaw w formie do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *