Wigilia bez maku? Wolne żarty! To może od razu podam proporcje na dwie sztuki? Na wypadek, gdyby jeden nie wystarczył.
Można również jedną struclę pokroić w plastry i upiec makowe bułeczki.
ciasto:
250 g mąki
20 g świeżych drożdży
100 ml lekko podgrzanego mleka
50 g drobnego cukru
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
1 żółtko (białko schowaj do lodówki – użyjesz go do nadzienia)
duża łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko roztrzepane z wodą do posmarowania wierzchu ciasta
kandyzowana skórka pomarańczowa
Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Utrzyj żółtko z resztą cukru.
Gdy rozczyn drożdżowy podwoi objętość, wymieszaj żółtka, jajko, rozczyn, mąkę i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki dodaj masło i cukier waniliowy i ponownie wyrób. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
farsz:
200 g maku
białko (to z lodówki)
½ szklanki miodu (do smaku, trzeba próbować ile)
20 g masła
½ szklanki przebranych rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa i lukier do dekoracji
Opłucz mak na gęstym sicie. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Przełóż na sitko i osącz.
Zmiel trzykrotnie mak w maszynce lub utrzyj w makutrze.
Na dużej patelni rozpuść masło z miodem. Dodaj mak i rodzynki i wymieszaj. Podgrzewaj przez około 10 minut. Wystudź.
Ubij pianę z białka ze szczyptą soli. Wymieszaj z masą makową.
Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. Ułóż nadzienie zostawiając czyste brzegi. Zwiń struclę i podwiń końce pod spód. Posmaruj wierzch rozkłóconym z wodą jajkiem.
Zawiń ciasno w papier do pieczenia, zostawiając boki otwarte lub włóż struclę do keksówki. Odstaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 ℃. Piecz przez 25-30 minut. Wystudź.
lukier:
125 g cukru pudru
2 łyżki soki z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Utrzyj lukier. Polukruj ciasto i zanim lukier zastygnie udekoruj wierzch ciasta kandyzowaną skórką.
© 2019, Jo.. All rights reserved.