Absolutnie cudowne bezy Marianny (a wcześniej jej mamy). Właściwie bez nich Święta i Nowy Rok się nie liczą!
Są wspaniałe i bez orzechów (patrz: BlueBoy), ale z orzechami to jest dopiero TO!
tyle samo objętościowo białek i cukru
opcjonalnie: grubo posiekane orzechy włoskie
Ubij sztywną pianę z białek powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 100℃ .
Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nałóż łyżeczką porcje masy.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz, a raczej susz bezy przez 4 godziny.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Bezy są doskonałym pomysłem na wykorzystanie białek pozostałych po produkcji ajerkoniaku albo truskawek zapiekanych pod koglem moglem. ZeroWaste 😉
© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.