Wigilijny kompot z suszu.

Nie ma Wigilii bez kompotu z suszu. Moi synowie go nie tkną, ale reszta rodziny nie usiądzie bez niego do stołu.

I słusznie, bo oprócz tego, że tradycja i smak, to nie ma lepszego leku na świąteczne obżarstwo!

WIGILIJNY KOMPOT
Z SUSZONYCH OWOCÓW

po szklance suszonych śliwek (polskich – nie kalifornijskich), jabłek i gruszek
kawałek cynamonu
kilka goździków
suszona skórka z pomarańczy i cytryny
cukier do smaku
sok z cytryny

Zalej owoce zimną wodą i zostaw na noc.

Rano dolej wody, dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, i gotuj z przyprawami na małym ogniu, aż kompot nabierze esencjonalnej konsystencji.

Dopraw cukrem i sokiem z cytryny do smaku.

Przed podaniem dobrze schłodź w lodówce.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *